Att fiska abborre

En av de fiskar som är mest kännetecknande för svenska vatten är abborren. Visserligen finns det abborre naturligt över hela Europa och Ryssland – och i flera länder, som Nya Zeeland, har man tagit fram fisken på konstgjord väg – men abborren känns trots det som en genuint svensk fisk. Den anses vara en stor delikatess och är därför en fisk som ofta tas upp och tillagas.

 

Det är långt ifrån alla fiskar som har ett sådant gott rykte som matfisk, eftersom många sportfiskare väljer att släppa tillbaka fiskarna efter att de har fångats för att bevara fiskebeståndet. Den goda smaken gör dock att abborren är eftertraktad och den som får upp ett riktigt bra exemplar brukar avnjuta den på en smörgås istället för att släppa tillbaka den ner i vattnet.

 

En annan anledning till att abborren – särskilt de större exemplaren – anses vara en så eftertraktad fisk för fiskare är att den normalt sett inte blir särskilt stor. Man brukar säga att omkring 2 kg är maxvikten för en fisk som fått leva under naturliga förhållanden i vilda vatten. Om fisken är större än så brukar det handla om planterad fisk. Visst finns det större enskilda fiskar, men då brukar det handla om undantag. Den vanligaste längden för en abborre är mellan 20 och 40 centimeter. Det är betydligt mer sällsynt med abborrar större än så.

 

När du ska fiska abborre är den viktigaste delen av planeringen att veta var du ska leta efter den. Abborren är en sötvattensfisk, så om du åker till västkusten och letar i det salta vattnet kommer du garanterat att åka tomhänt hem. Om du däremot letar i insjöar och vattendrag runt om i landet är chansen stor att du stöter på en av dessa vackra skapelser.

 

Det kan också vara bra att veta att abborrar gärna gömmer sig i närheten av någon typ av skydd. Det kan handla om bryggor, stenar eller vass – så om du ser en sådan plats ökar sannolikheten för att du ska stöta på en abborre. Om du får syn på en abborre är det även en indikator på att det finns fler i närheten. Abborrar tycker nämligen om att simma i grupp, så om du har riktigt tur kan du dra upp mer än en vid samma tillfälle.

 

Abborre kan du fiska året runt, så det går lika bra att borra ett hål i isen och pimpla som att sitta och meta mitt i sommaren. Om du vill maximera din fiskelycka och ha allra störst chans på att dra upp en abborre ska du dock rikta in dig på tiden mellan augusti och oktober. Det är då abborrar simmar runt i större stim, vilket ger dig som fiskare ett ypperligt tillfälle att dra upp en och annan godbit.

Abborre 2

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto