Fiska öring

Fiske brukar ha en lokal prägel där vad som anses vara delikatesser varierar från region till region, och det är ovanligt att en fiskart åtnjuter samma status runt om i världen. Där är öringen ett undantag. Jorden runt finns det fiskeentusiaster som försöker fånga denna klassiska fisk, som många anser vara en av de godaste att äta. Dessutom är den vacker att se på och de största praktexemplaren kan nå rejäla storlekar. En annan anledning till att öringen är populär att fiska är att den är en utmaning att fånga. Det krävs att du gör noggranna förberedelser för att du ska få den att nappa – och även då behöver du ha en stor dos tålamod för att det ska gå vägen.

 

Det första som du behöver titta närmare på när du ska fiska öring är vart du ska bege dig för att fånga de största exemplaren. I Sverige har vi det gott ställt med öringsbeståndet, vilket gör att du som sportfiskare har många olika alternativ för din fiskesemester. Öringen finns på både öst- och västkusten, så du kan välja det som passar ditt geografiska läge bäst. Bli dock inte förvånad om du drar upp betydligt större öringar i Östersjön än på västkusten – havsöringen på Sveriges östra kust är berömd för sin storlek. Förutom havsöringar finns det också öringar i insjöar, åar och strömmar runt om i hela landet.

 

Det andra steget i dina förberedelser för att överlista öringen är att bestämma vilket bete och vilken fisketeknik du vill använda dig av. När man fiskar öring finns det inget givet alternativ, utan du kan använda alltifrån fluga och trolling till spinn och mete. Den vane fiskaren föredrar kanske flugfiske i de flesta fall, men de andra alternativen kan vara lika bra beroende på yttre förutsättningar. Om du bestämmer dig för att testa med fluga kan det vara bra att veta om det finns många vakande öringar nära ytan i vattendraget som du fiskar i eller om de befinner sig längre ned under vattenytan. Om de vakar kan du nämligen försöka locka fram dem med en flytande lina medan öringar som väntar på djupet bäst hittas med hjälp av en förtyngd fluga.

 

Öringen är lätt att skrämma iväg. Öring tillhör den sortens fiskar som lätt simmar bort om den uppfattar att det finns störande ljud och andra störningsmoment i närheten. Därför måste du vara noga med att vara så tyst som möjligt när du fiskar öringen för att inte skrämma iväg den. Om ni är en grupp som åker på fiskeresa tillsammans kan det lätt bli högljutt, och då är det bra att påminna deltagarna om att hålla volymen nere. Om ni åker flera stycken kan det också vara kul att ha kläder som visar att ni tillhör samma grupp. Nicmacollection.se är specialiserade på profilprodukter.

Fiska öring 1

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto