Fiske ger dig både avkoppling och mat

Fiske har en tradition som går tillbaka till mänsklighetens vagga. När du står och metar en solig dag tänker du troligen inte på den mycket långa historien. Visste du att någon förmodligen stod och metade vid samma tid på dagen, men för 40 000 år sedan? I jägar- och samlarsamhället var fisket en livsviktig del för att få mat i magen varje dag. De allra flesta människor vandrade vid den här tiden från plats till plats för att söka föda. Enstaka bosättningar fanns det trots allt. De åt allra mest fisk, vilket visar på hur mycket fiske kan göra för ett samhälle.

Fisket har utvecklats
Närmare oss i historien utvecklades många tekniker för att fiska. Flugfiske har på senare tid blivit en sport. Till havs har båtarna och metoderna blivit alltför effektiva. Många människor har börjat tänka på vilken fisk de ska köpa för att inte bidra till överfiske. Förutom att en del fiskarter riskerar att dö ut orsakar det också problem i ekosystemet.

Den som älskar att fiska behöver som tur är inte sluta med favorithobbyn. Eftersom en ensam fiskare inte drar upp särskilt mycket fisk har denne inte heller någon större påverkan. Det finns dessutom gott om fiskemetoder som förhindrar negativa effekter.

Fisket som umgängesform
I Sverige handlar fisket inte längre om att få mat på bordet. Visst är en nyss uppdragen regnbågsforell, grillad ute i det fria, något av det godaste som finns. Samtidigt kan fiskaren åka till närmsta delikatessdisk och köpa en forell när inget fastnar på kroken. Fisket handlar mer om att njuta av naturen och slappna av.

Många åker och fiskar tillsammans. Familjen får en gemensam upplevelse i naturen och vännerna från jobbet kopplar av ihop. Efter en timme eller två vid vattnet infinner sig sinnesron. Visserligen kan fiske ibland även handla om tävling och adrenalinet kan flöda rejält när en riktig bjässe nappar, men oftast handlar det om avkoppling.

Företag kan ta tillvara på detta genom att arrangera en kick-off eller konferens för sina anställda vid fiskevatten. Gemenskapen och fiskets förmåga att rensa hjärnan är mycket goda bieffekter. För att det rofyllda fisket inte ska börja med stress för chefen är det en extra bra idé att ta hjälp av arrangörer på konferensanläggningar. Då kan fokus ligga på det viktiga; innehållet i konferensen. Företaget kan räkna med nöjda och glada medarbetare som med nya friska tag löser problem efter en stunds härligt fiske.

Fiske avkoppling 1

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto