Flugfiske

En gren av sportfisket som tar dig närmare naturen än nästan någon annan aktivitet är flugfisket. Flugfiske är närmast väsensskilt från andra fiskesätt och det kräver helt andra egenskaper för att kunna dra upp en fisk. Alla sportfiskare har en sak gemensamt: de försöker överlista fisken med alla möjliga knep. Det som särskiljer flugfiskarna från de andra är den gentila och försiktiga hand som måste läggas på spöet för att locka till sig fiskarna. Flugan måste ligga precis rätt – ett ryck åt fel håll, och du riskerar att fisken skräms bort igen.

 

Tanken med flugan är att den ska likna den föda som fisken normalt äter. Därför är det viktigt att flugan rör sig naturtroget och att den verkligen kan tas för att vara mat – annars kommer fisken direkt att genomskåda allting och du får kasta förgäves. Som nybörjare är det nog lättast att köpa flugor i affären, men den som vet vad han eller hon gör kan förstås också binda sina egna flugor. Det är lite pilligt, men det är också en del av charmen med flugfisket. Dessutom blir belöningen så mycket större när det ligger lite arbete bakom.

 

Att nå en avancerad nivå av flugfiske är inte enkelt, och när du ser proffs som vant kastar ut sina flugor på vattenytan kan det verka som en hel vetenskap. Men även som nybörjare går det att komma igång med flugfiskandet relativt snabbt, och när du väl har lärt dig de första stegen är det lättare att gå vidare med resten.

 

Det första steget som du måste ta innan du kan sätta igång med flugfisket är att köpa rätt utrustning. Vid vanlig spinnfiskeutrustning är kravet på att rullen, linan och spöet ska höra ihop inte alls lika högt: där går det att kombinera lite som du vill eftersom det viktigaste är att du lyckas få ut draget eller betet så långt ut i vattnet som möjligt. När det kommer till flugfiske krävs en helt annan approach. Här gäller det nämligen att passa ihop alla delar i utrustningen så noggrant som möjligt för att undvika att någonting fallerar när det väl börjar bli dags att fiska. Eftersom varje rörelse ger avtryck i vattnet måste allting fungera för att du ska kunna locka fisken till dig.

 

Nästa steg är att lära sig kasta med fluga ordentligt. De flesta av oss har någon gång testat ett vanligt kastspö, men att kasta med fluga är något annat. Eftersom flugan är så mycket lättare än ett fiskedrag är tekniken en annan. Det bästa rådet som man kan ge till en nybörjare är att – träna. Om du fortsätter att nöta tekniken kommer den till slut att sitta där, och då blir det betydligt lättare att överlista fisken.

Flugfiske 1

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto