Pimpelfiske

Många förknippar pimpelfiske med att fiska genom ett hål i isen. Det är dock bara ett sätt som man kan pimpelfiska; pimpelfiske syftar inte på var eller hur man fiskar, utan på redskapet man använder. Redskapet kallas ett pimpelspö, som är ett kort fiskespö som hålls med bara en hand. Fiskaren får blänket på linan att röra sig genom att knycka med handleden, vilket lockar fisken att bita. Den vanligaste fisken man kan fånga med pimpelfiske är abborre, men norrut i landet kan man också få röding på kroken.

Pimpling kan som sagt ske från bryggor eller båtar likaväl som ute på en is, men det senare är kanske ändå det vanligaste. Fiskaren måste då börja med att hugga eller borra upp ett hål i isen. Fisket kan sedan ske direkt på isen, eller från ett särskilt litet portabelt hus som pimpelfiskare ibland använder sig av, som kallas pimpelark. Huset är på medar, och kan därför flyttas runt på isen med lätthet. Huset ger fiskaren skydd mot väder och vind, något som annars kan tära hårt på kroppen. För att skydda händerna mot kylan och vinden smörjer till exempel vissa pimpelfiskare in dem med ullfett.Ice_fishing_in_miljoonapilkki_fishing_competition

När man fiskar på vintern är det viktigt att tänka på att använda mindre bete än man vanligtvis skulle använda på sommaren. Detta eftersom fiskarnas aptit är betydligt mindre på vintern. Det går även bra att inte använda sig av agn överhuvudtaget, utan istället använda en så kallad pirk, som både lockar till sig fiskarna och fungerar som tyngd på linan.

Om du ska vinterfiska gäller som vid allt fiske att du måste ha tillstånd först. Du måste också ha tagit reda på vilka metoder som du får använda; pimpelfiske är en mycket populär metod för hobbyfiske och således mycket vanlig, men du bör ändå kontrollera att pimpelfiske är tillåtet i ditt område. Innan du ger dig ut på isarna är det också viktigt att se till att du har all utrustning som behövs, inte bara för fiske utan även för din egen säkerhet på isen, till exempel isdubbar. Du hittar all utrustning du behöver för fiske på Huntyardberras.com.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto